Vandringsleder på Orust

Nu kan vi packa våra ryggsäckar med mat och annat nyttigt, ta på oss bekväma skor och kläder helt beroende på vilken årstid det är och sedan bege oss ut till Orusts vackra vandringsleder. Det finns åtta olika vandringsleder i Orust varav fem av dem är kulturstigar med anor från 1800-talet och dessa är Kultehamn, Björnsundskanalen, Svens altare, Husebyleden och Kråksunds gap. Oavsett vilken vandringsled du väljer så är de alla unika och har något att erbjuda den som vandrar där med sin historia, kultur och den vackra naturen. Tänk att få vandra på dessa leder, få andas in den friska luften, blicka ut över havet och se vågorna slå emot klipporna, att höra fåglarna sjunga där de sitter högt uppe i trädtopparna eller att få vandra genom lederna när hösten kommer och få njuta av alla underbara och vackra färger som bara hösten kan skänka oss. Låt oss börja vår resa med att besöka några av vandringslederna. Är du redo?

Kulturstigar och pilgrimsfärd

Som nämnts innan, så finns det en mängd vandringsleder på Orust och en av dem vi ska besöka nu är Pilgrimsleden. Vad som är intressant med Pilgrimsleden är att den är formad som en åtta på kartan, den är åtta mil lång och det finns åtta kyrkor på vandringsleden, Morlanda kyrka, Nösunds kapell, Tegneby kyrka, Stala kyrka, Långelanda kyrka, Myckleby kyrka, Torps kyrka och Röra kyrka. Om man vill så kan man dokumentera sin vandring och detta gör man genom att antingen söka på ordet pilgrimspass på Google, ladda ner och sedan skriva ut det, eller kontakta Turistbyrån som säkert kan skicka det. Man kan även besöka Turistbyrån i Henån. När man sedan kommer till en kyrka, så sätter man en stämpel i passet.

Pilgrimsleden består inte bara utav kyrkor. Du får även njuta av härliga skogar och om du lyssnar riktigt noga så kanske du kommer att få höra vinden viska i trädtopparna. Du kommer även att mötas av härliga insjöar och hagar där gräs och blommor växer vilt i det fria och kanske är där några hästar, får eller kor ute och betar i några utav dessa hagar. Glöm inte att andas in den underbar och friska luften. Pilgrimsleden är inte bara en led man vandrar på för att få se en underbar natur, möta kulturer eller återskapa en historia. Pilgrimsleden är mycket mer än så. Det är en plats där du vandrar för att hitta dig själv, din inre styrka och en vandring som kommer att fylla dig med ny energi och glädje i livet.

Svens altare och Kultehamn.

Vi kommer nu att fortsätta vår vandring och besöka Svens altare och Kultehamn. Svens altare tar cirka tre till fyra timmar och det är en vandrings och kultur led och det finns skyltar på elva platser där vi kommer att få lära oss om människor och hur deras tillvaro var. Vi kommer att ta oss upp och ner och på den högsta punkten som heter Svens altare kommer vi att få se flöjel. Det är en gåspenna, en spade och ett S, som är Gunnar Sannes exlibris, ett så kallat bokägarmärke. Nu beger vi oss till Kultehamn där vi kommer att få vandra genom kullar och vi kommer att mötas utav fjorton ruiner och även byggnader där vi kommer att få läsa om deras historia på skyltar. Vi kommer att besöka Sjömanstorpet, Helgas på Ramberg, Adels. Grenegärdet och många fler.

Att besöka vandringsleder kan alla göra och många leder är handikappanpassade. Man får motion, man andas in frisk luft, man lär sig att vårda och respektera naturen då det även finns regler att följa där man lär sig att värna om det vackra vi har. Man får även lära sig om hur människor levde under en tid då vi inte fanns. Kom ihåg att man lär sig använda alla sina sinnen när man är ute och vandrar.

Vandringsled genom skogen

En vandringsled är mycket mer än bara vandring

Att ta del av vår historia, kultur och natur är något vi alla borde göra och något vi har användning utav i livet. I skolan läser vi en del om allt detta och vi kan föreställa oss hur det kunde vara på den tiden, hur skogen ser eller såg ut och om hur människor levde, deras seder, lagar och regler. Känslan av att få ge sig ut och vandra på platser där historia har funnits, att få se bitar utav vad som finns kvar, att kanske få ta på det och leva sig in i hur de hade det är något helt annat, en känsla som inte kan beskrivas av ord, utan något man måste uppleva i verkligheten. När du sitter där och läser om låt oss säga pilgrimsfärden, varför inte då ta och packa en ryggsäck med bra utrustning och mat och sedan be ge dig ut och uppleva den istället? Det kommer att ge dig så mycket mer i livet än vad du kan föreställa dig.