Vandringsleder i Norrland

Är du en riktig äventyrare, eller älskar du helt enkelt att vistas ute i naturen? Oavsett om du är en inbiten friluftsmänniska eller vill komma bort från storstan ett tag så har Norrland fantastisk natur att bjuda på. Kanske är du sugen på att vandra med ett större sällskap, med familjen eller helt ensam? Det spelar egentligen ingen roll hur många du planerar att vandra med – det viktigaste är att du planerar överhuvudtaget. Frågeställningarna kan vara många: hur länge vill jag vara borta? Vilken utrustning krävs? Hur packar jag så effektivt det bara går? Idag finns ett stort utbud av utrustning väl anpassat för vandring – såväl som i butiker som på nätet. Många webbsidor berättar dessutom gärna om vad du kan behöva tänka på inför din vandring, vilket innebär att du inte behöver ha livslång erfarenhet i bagaget för att ge dig ut på äventyr i Norrlands skogar!

Vandringsleder i Norrland – vad ska jag packa?

Saker som ryggsäck och ordentliga kläder är relativt uppenbara att ha med sig på en vandring. Utöver detta tillkommer en del utrustning som man kanske inte tänker på i första hand. En tältlampa kan t.ex. vara användbart om du planerar att övernatta i tält längs leden. Förutom att lampan sprider värme och ljus så hjälper den effektivt till att torka ur kondens – vilket gör att ditt tält bibehåller en bra sovmiljö. Dessutom är de enkla att bära med sig då de ofta är gjorda av ett lätt material. En annan nödvändig pryl att ha med sig är en schweizisk armékniv. Det är få saker som har så stort användningsområde som just detta verktyg – du kan ha nytta av den i de flesta lägen, vid allt från matlagning till första hjälpen. Tänk på att välja en riktigt bra armékniv, då den i regel behöver ha fler verktyg och tillbehör ju mer oerfaren sällskapet är.

Norrlands landskap – många vackra leder att utforska

Norrland – den allra nordligaste av de tre landsdelar Sverige är uppdelat i. Dessutom är det den landsdel som är störst till ytan, och hela nio landskap räknas in här. Funderar du över vilka vandringsleder i Norrland du ska välja att utforska först har du ett tufft val framför dig. Utbudet av fantastiska, äventyrliga leder att följa är nämligen enormt. Som tur är behöver du inte vara orolig – bland dessa djupa sagoskogar och höga fjäll kommer du få en oförglömlig upplevelse, vilken led du än följer! När du väl är iväg på ditt äventyr kommer du se mycket som du vill minnas för alltid. Var därför noga med att skriva upp kameran på checklistan, så du kan föreviga vandringens bästa ögonblick! Ett extra minneskort och ett par batterier ytterligare kan också vara lämpliga att packa ner.

Vilka vandringsleder i Norrland finns det då? Ett hett tips är Funäsfjället i Härjedalen. Här finns vackra fiskevatten samt möjlighet till att övernatta i något av de vindskydd som finns längs lederna. Är du sugen på att vandra i fjällen på annan plats kan du söka dig till Kungsleden i Lappland. Med sina 425 km är den en av svenska fjällens mest kända leder. En av naturens allra mest storslagna gömmor hittar du vid Höga kusten-leden, Ångermanland – en led som rankas som en av de vackraste i Sverige.

Elektronik på vandringen – en räddare i nöden

Även om vandring är en relativt trygg aktivitet så vet man aldrig när olyckan kan vara framme. Man kan kanske tycka att mobilen ska ligga nerpackad och avstängd under ett möte med naturen, men sanningen är att den faktiskt kan vara en livräddare – och det sista du vill är att få slut på batterier. Se därför till att köpa en ordentlig powerbank innan du ger dig av, gärna en med stor kapacitet så du kan ladda telefonen mer än en gång. Väljer du dessutom en powerbank med ett vatten- och stryktåligt hölje behöver du inte oroa dig för att den ska sluta fungera trots eventuella missöden.

En annan bra sak att ha med sig när man tar sig an någon av alla vandringsleder i Norrland är en kvalitativ ficklampa. Även om du planerat att bara göra en dagstur så kan vad som helst hända som gör att du viker av stigen. Glömmer du sedan bort tiden, eller ha svårt att hitta tillbaka innan skymningen faller är det guld värt att ha ett starkt ljus till hjälp när du ska läsa kartan eller kika på kompassen. Har du planerat att vandra under flera dagar kanske du tycker att det är onödigt att packa din fick- eller pannlampa högt upp i ryggsäcken, men en huvudregel är att alltid ha all belysning nära till hands – du vet aldrig när du behöver den.

Norrlands vandringsleder – det ultimata äventyret

Vandringslederna i Norrland bjuder på höga fjäll, lummiga skogar och vackra fiskevatten. Oavsett om du vill sova under stjärnorna eller njuta av en härlig dagsvandring har Norrlands alla nio landskap någonting för just dig! Ibland vill man ge sig iväg på egen hand, ibland med nära och kära eller med andra friluftsintresserade med samma förkärlek till vandring. Oberoende av hur mycket du vandrat tidigare är planeringen av din kommande vandring alltid A och O. Se till att du skriver en ordentlig checklista med både ficklampa, powerbank och armékniv i toppen! En av dessa kan nämligen komma att bli din räddning vid en eventuell olycka eller om du skulle gå vilse. Glöm inte heller kameran – den kommer hjälpa dig att minnas ditt fantastiska äventyr under många år framöver!

Vandring i Norrland - ett nära möte med naturen