Vandringsleder i Skåne

Stressig vardag? Konstant huvudvärk? Trött? Lösningen på åtminstone några av vanliga hälsoproblem idag kan vara naturen. Det finns mycket forskning som starkt vittnar om att naturen har en läkande kraft på människan. Att vistas i naturen kan sänka nivån av stresshormoner, sänka pulsen och skapa ett lugn. Alla som någonsin tagit sig tid att lyssna på fågelkvitter och andas in frisk luft kan med all säkerhet skriva under på detta. Oavsett hur mycket tid man har över så är det bra att ta en promenad ute i naturen. Eller varför inte ägna en hel dag eller ett helt dygn åt en riktig naturupplevelse?

Vandringsleder i Skåne – vad är det viktigaste att ta med?

Skåne som är ett vackert landskap fyllt med gröna områden har många alternativ att erbjuda. Om bara tiden finns, se till att besöka några av alla vandringsleder. Det fördelaktiga med Skåne är att det både finns leder man kan promenera under flera dagar, eller sådana som bara räcker över dagen. Oavsett vilket man väljer behöver man för att vandringen inte skall bli påfrestande fysiskt och psykiskt packa med sig rätt utrustning. Det första och kanske viktigaste att utrusta sig med, oavsett hur långt man skall promenera, är bra skor. Se till att du är van vid att gå i skorna. Helt nya skor kan ge många skavsår och blåsor som förstör resten av promenaden.

Nödvändiga saker under en längre vandring

Den längsta av alla vandringsleder i Skåne är hela 105 mil lång och går både i skog och vid vatten. Har man bestämt sig för att gå hela, eller större delar av den, finns det några saker som är bra att ha nerpackade i väskan. Oavsett vilken tid på året man planerar att vandra är en ordentlig ficklampa bra att ha med sig. Det kanske skymmer snabbare än väntat, eller så behöver man extra belysning när man skall sätta upp tältet. Har man en batteridriven ficklampa lönar det sig också att ta med extra batterier, ifall de skulle bli tomma under vandringens gång.

För någon som tänkt leva riktigt naturliv och se vad skogen har att erbjuda på någon av alla vandringsleder i Skåne är det bra att ha med en fickkniv. Den kan vara till hjälp i många sammanhang och tar heller inte mycket plats eller är någon extra tyngd att bära på. Glöm inte heller kompass och karta för navigation.

Håll kontakten med omvärlden

Att gå på en vandring innebär också att säga hejdå till den vardagliga miljön och möta något helt annat. Närheten till naturen är slående och säkerligen det som lockar de mesta med att vandra. Det är dock klokt att inte isolera sig helt från omvärlden. Om olyckan skulle vara framme är det viktigt att dels kunna kontakta andra eller att kalla på hjälp. De flesta äger mobiltelefoner idag, men om man planerar vara borta en längre tid behöver man rusta sig eftersom laddningsmöjligheterna är ytterst begränsade på alla vandringsleder. Tack och lov finns det smarta uppfinningar som råder bot också på det.

En investering kan vara att köpa en powerbank. Det är en apparat man laddar upp hemma och som sparar den ström som man sedan kan ladda mobilen med. De kommer med olika kapacitet och i olika storlekar, men gemensamt för de flesta är att de är relativt små. Om man behöver kontakt med de andra man vandrar med kan det också vara fint med små walkie-talkies istället för att använda mobilerna. Man sparar på mobilbatteriet samtidigt som man kan nå varandra under timmarna i skogen. Genom de här små knepen kan du ha el när du behöver det på vilken som helst av alla vandringsleder i Skåne.

Förbered dig och njut

När man promenerar i naturen händer det något med både kropp och själ. Den vardagliga stressen försvinner, fåglarnas kvitter ger en ro i själen och kroppen mår bra av att motionera. Att gå förberedd på en vandring underlättar både de praktiska tingen men också de mentala. Om man plötsligt står där i mörkret och inget ser, då kommer också glädjen över att vandra försvinna. Se därför till att skaffa alla nödvändiga saker innan du ger dig av. Alla saker vi pratat om här är åtminstone några man borde överväga. Naturligtvis styr längden på vandringen behovet, men det är alltid bäst att bära med några saker extra än att hamna i en krånglig situation.

Förbered dig för vandringen i Skåne